Visbouillon maken



 
Bron video: http://www.youtube.com/user/JumboSupermarkten, het kookkanaal van collega J. Umbo.
Deze video is goedgekeurd door Dorus.

Als je geen videobeeld ziet, klik dan op deze link om de video te spelen.

Inhoud van de les

In deze les leer je snel en eenvoudig zelf visbouillon maken. Voor de prijs hoef je het niet te laten! De bouillon wordt in Europese stijl gemaakt.

Benodigdheden

Ingredienten van de bouillon:
1,5 - 2 liter water
1 kilo afval van vis en/of schaaldieren (koppen en graten van witvis, koppen en schillen van garnalen, etc.)
1 prei
1 winterwortel
1 ui
1/2 bos peterselie (de helft van een supermarktverpakking)
1/2 bos bladselderie (de helft van een supermarktverpakking)
1 grote of 2 kleine laurierblaadjes
1 theelepel tijm

Peper en zout.

Variaties:
- voeg een venkel toe
- vervang de bladselderie door een stengel bleekselderie
- voeg een scheut witte wijn (maximaal 1 glas).

Verder: 
- kookpan
- keukenmes
- snijplank
- vergiet of bolzeef

Visbouillon maken - kookles van de Dorus Academie - Koken met Dorus

Instructie

1. Maak de groenten schoon en snijd ze in grove stukken. Van de prei mag je ook het donkergroene blad gebruiken. De ui moet je ontvellen.
2. Zet een pan water met het visafval op het vuur en laat het kook komen.
3. Er vormt zich schuim aan de oppervlakte. Dit schep je er af met een schuimspaan.
4. Voeg de groenten en kruiden toe en laat nogmaals aan de kook komen.
5. Als de bouillon kookt, draai je het vuur laag, doet het deksel op de pan en laat de bouillon een half uur zachtjes pruttelen.
6. Draai na een half uur het vuur uit en laat de bouillon nagaren in zijn eigen hitte. Breng de bouillon op smaak met peper en zout.
7. Als de bouillon is afgekoeld zeef je haar in een vergiet.

Toelichting bij de video

Duidelijke video van collega J. Umbo.



Leuke Dorus
 

 



Meer kooklessen



Cursus groenten bereiden - Dorus Academie - Koken met DorusCursus Kip bereiden - Dorus Academie - Koken met Dorus



Cursus vis en schaaldieren bereiden - Dorus Academie - Koken met DorusBasis recepten van de Dorus Academie - Koken met Dorus



Koken kunst en cultuur van de Dorus Academie - Koken met Dorus