Risotto maken kan iedereen



Bron video: www.youtube.com/user/kokenmetdorus

Als je geen videobeeld ziet, klik dan op deze link om de video te spelen.

Inhoud van de les

Het maken van risotto wordt regelmatig afgeschilderd als een culinair hoogstandje. Niets is minder waar. Deze eenvoudige techniek heb ik geleerd van Matt Preston van Masterchef Australia (cheat risotto) en heb ik vele malen uitgeprobeerd met verschillende rijstsoorten. Succes verzekerd!

Benodigdheden

250 gram risottorijst (zie de tabel hieronder)
700 - 750 ml groentebouillon (afhankelijk van de vochtigheidsgraad die je nastreeft)
1/2 (halve) ui, gesnipperd 
1 teen knoflook, gesnipperd
1 klontje boter
2 eetlepels olijfolie om te bakken
Peper
Zout

Rijstsoort Kooktijd
Arborio 13 minuten
Baldo 15 minuten
Carnaroli 14 minuten
Vialone nano 12 minuten
Risottorijst van een
bekend rijstmerk
15 minuten



Risotto maken voor dummies - kookles van de Dorus Academie - Koken met Dorus

Instructie

1. Doe de bouillon in een kookpan, verwarm deze, en ga door met stap 2
2. Doe de olie in de pan en fruit de ui gedurende anderhalve minuut op middelhoog vuur
3. Voeg de knoflook toe en fruit anderhalve minuut
4. Doe de rauwe rijst in de pan en bak deze even mee
5. Doe de rijst met ui en knoflook bij de bouillon en breng de bouillon aan de kook
6. Doe vervolgens een deksel op de pan (laat een kier open) en laat de bouillon met de rijst 12-15 minuten koken (zie voor de kooktijden de tabel hierboven)
7. Als de rijst gaar genoeg is haal je de pan van het vuur en laat deze gedurende 10 minuten nagaren. Daarna kan hij worden geserveerd.

Het belangrijkste is dat je de rijst op het vuur niet helemaal zacht kookt. De rijstkorrel moet nog een taaiige weerstand geven, maar mag niet hard zijn. In de 10 minuten dat de risotto daarna rust (van het vuur af) wordt hij perfect gaar. 

Als ik nog extra groenten, vis of vlees door de risotto doe dan gaar ik deze van tevoren door deze te bakken of in de bouillon voor te koken. Ik voeg de voorgegaarde ingredienten dan 1 minuut voor het eind van de kooktijd toe aan de risotto om ze op te warmen.
Je kunt de extra ingredienten eventueel ook mee laten koken met de rijst zonder ze voor te garen, maar je moet dan wel goed rekening houden met de kooktijden van de extra ingredienten. Ik vind het werken met voorgegaarde extra ingredienten veiliger en makkelijker.

Toelichting bij de video

De video is gemaakt voor het recept risotto met tuinbonen en garnalen.



Leuke Dorus
 

 

 


Meer kooklessen



Cursus groenten bereiden - Dorus Academie - Koken met DorusCursus Kip bereiden - Dorus Academie - Koken met Dorus



Cursus vis en schaaldieren bereiden - Dorus Academie - Koken met DorusBasis recepten van de Dorus Academie - Koken met Dorus



Koken kunst en cultuur van de Dorus Academie - Koken met Dorus