Zelf pasta maken
Bron video: www.youtube.com/user/unamvan, het Youtube-kanaal van een kokende Belgische arts.
Deze video is goedgekeurd door Dorus.

Als je geen videobeeld ziet, klik dan op deze link om de video te spelen.

Inhoud van de les

In deze kookles van de Dorus Academie leer je zelf pasta  maken. Achtereenvolgens leer je pasta deeg maken, pasta uitrollen, pasta snijden en tot slot pasta koken. Je kunt deze techniek ook gebruiken om Chinese noedels te maken.

Benodigdheden

Een mengkom.
Een pasta machine, of een deegroller en een mes.
Een glad werkblad, of een grote siliconen bakmat die je op een gewoon werkblad legt.
Een pasta droogrek of een paar kleerhangers waaraan je de pasta kan laten drogen.
Pastadeeg
Bloem voor het bestuiven van het werkblad.
Grote kookpan
Twee vorken
Water
Zout


Zelf pasta maken - kookles van de Dorus Academie - Koken met Dorus Pasta droogrek

Instructie

Maken van het pastadeeg

Het geheim van goed pasta deeg is dat je het niet te nat maakt. Als het te nat wordt gaat het plakken en is het niet goed uit te rollen. Te droog is natuurlijk ook niet goed, want dan wordt het korrelig en mengt het niet goed. Als er in het recept staat: 5-7 eetlepels water dan probeer je het dus eerst met 5 eetlepels en pas als dat niet lukt doe je er een eetlepel bij. Mocht het deeg onverhoopt toch te nat worden dan meng je er wat bloem bij.

Je meet alle ingredienten van het pastadeeg af en mengt deze in een mengkom. Vervolgens kneed je het deeg gedurende een paar minuten. Je kunt dit doen in een kom of op een werkblad dat met bloem bestoven is. Tip: Meng het deeg met 1 hand, want dan houd je een schone hand over om spullen mee te pakken.
Vervolgens doe je het deeg in een plastic zak of in plastic folie en laat het rusten in de koelkast gedurende minimaal een uur. Deze rusttijd is nodig om elastisch deeg te krijgen. Dit schijnt iets te maken te hebben met de eigenschappen van de eiwitten (proteinen) in het deeg.
Pasta deeg maken - Dorus Academie - Koken met DorusPasta deeg in de koelkast - Dorus Academie - Koken met Dorus

      Ingredienten in de mengkom                            Pasta deeg in de koelkast
 

Pasta maken met de pasta machine


Pasta machine - Dorus Academie - Koken met DorusDe pasta machine wordt gebruikt om het deeg uit te rollen en het vervolgens in de gewenste vorm te snijden.
Je begint met het uitrollen van het deeg. Als je voor 2 personen deeg hebt, verdeel je het in 3 ballen. Elke deegbal bepoeder je met wat bloem. Hiermee voorkom je dat het deeg plakt aan de pasta machine of aan je handen. Elke bal rol je uit tot een soort lasagna-vel. 

Je rolt eerst het deeg uit op de dikste stand van de pasta machine (op mijn machine is dat stand 1 op een schaal van tot 7). Je zal zien dat in het begin er gaten in het deeg vallen bij het uitrollen. Dit is niet erg. Je vouwt de deeglap een paar keer dubbel en rolt hem opnieuw uit. Dit doe je net zo lang tot je een mooie gladde deeglap hebt (meestal moet je hem een keer of 5 uitrollen voordat je deeg glad blijft). Als het deeg glad blijft, zet je de machine op een fijnere stand (eerst stand 2), en rolt de lap verder uit. Dit herhaal je totdat je de gewenste dikte hebt. Ik stop meestal bij stand 3. Mocht je deeglap te veel plakken dan bepoeder je hem weer met wat bloem, of je wentelt hem in wat bloem op je werkblad.

Het lasagnavel dat je hebt gemaakt kan je met speciale hulpstukken van je machine snijden tot lintpasta (tagliatelli) of tot spaghetti. Ook kan je er rondjes in uitsnijden als je zelf ravioli wil maken. Als je lasagne wil maken, dan snij je de vellen met een mes uit in de gewenste vorm.

De pasta hang je te drogen op een droogrek of aan kleerhangers gedurende minimaak 15 minuten. Hiermee voorkom je dat de pasta aan elkaar gaat plakken bij het koken. 

Pasta maken "the hard way" met de deegroller


Bakmat - Dorus Academie - Koken met DorusLaat ik beginnen met mijn respect te betuigen aan hen die deze methode kiezen. Je zal merken dat het wel kan maar dat het veel moeilijker is je deeg dun uit te rollen. Deze methode adviseer ik dus alleen wanneer de pasta wat dikker mag zijn. De video demonstreert deze variant.

Je bepoedert je werkvlak en je deegroller met bloem. Hiermee voorkom je dat er deeg aan blijft plakken. Als je geen mooi glad werkblad hebt, gebruik je een grote siliconen bakmat (zie foto).

 Als je voor 2 personen deeg hebt, verdeel je het deeg in 4 ballen. Elke deegbal rol je net zo lang uit tot je de gewenste dikte hebt. De lasagna-vellen die je hebt gemaakt bepoeder je eerst aan beide kanten met wat bloem. Daarna rol je hem losjes op en snijd je het opgerolde vel op zo'n manier dat je lintpasta krijgt. Kijk naar de video!

De pasta hang je te drogen op een droogrek of aan kleerhangers gedurende minimaak 15 minuten. Hiermee voorkom je dat de pasta aan elkaar gaat plakken bij het koken.
 

Koken van verse pasta

Zet een grote pan met water en zout op het vuur. Als het water kookt doe je de pasta er in. Deze laat je ongeveer 1 minuut koken (proeven!). Trek intussen de pasta uit elkaar met 2 vorken. Daarna giet je hem af in een vergiet en spoel je hem met lauw water.

Toelichting bij de video

Leuk filmpje van een professioneel werkende Belgische hobbykok. Hij demonstreert hoe je met de deegroller pasta maakt ("the hard way"). Leuke Dorus

 

 


 

Meer kooklessenCursus groenten bereiden - Dorus Academie - Koken met DorusCursus Kip bereiden - Dorus Academie - Koken met DorusCursus vis en schaaldieren bereiden - Dorus Academie - Koken met DorusBasis recepten van de Dorus Academie - Koken met DorusKoken kunst en cultuur van de Dorus Academie - Koken met Dorus

 

Wil je aan de slag met pasta? Ga naar ...


Pasta recepten van Koken met Dorus