Mosselen koken



 




Bron video: www.youtube.com/user/allerhande, het kookkanaal van collega Appie.
Deze video is goedgekeurd door Dorus.

Als je geen videobeeld ziet, klik dan op deze link om de video te spelen.

Inhoud van de les

In deze les leer je zelf mosselen klaar maken. Ze worden op Zeeuwse wijze bereid, met witte wijn en bouillon groenten.

Benodigdheden

1 grote kookpan met deksel of een grote wok met deksel.

Ingredienten voor 2 personen:
2 kilo mosselen
1 ui
halve winterwortel (150 gram)
1 prei (100-150 gram schoon)
half bosje peterselie
half bosje selderie
2 glazen witte wijn (250 ml)
1 laurierblad
1 theelepel tijm
zout
peper


Mosselen koken - kookles van de Dorus Academie - Koken met Dorus

Instructie

Mosselen wassen:
- Doe de mosselen in een grote teil met koud water. Roer ze met een stok of met je handen om zodat het zand er af spoelt. Herhaal dit 3 keer met schoon water.
- Mosselen die gebroken zijn verwijder je. Je loopt het risico dat deze bedorven zijn.
- Bij sommige mosselen hangen een soort draadjes aan de schelp. Dit noem ze de baard. Deze trekje je met je vingers eraf want deze zijn onsmakelijk.

Groenten voorbereiden:
1. Snijd de ui in halve ringen.
2. Schrap de wortel, snijd hem in de lengte doormidden en snijd hem vervolgens in dunne plakken.
3. Was de prei en snijd hem in ringen of halve ringen.
4. Snipper de selderie en peterselie nadat je ze gewassen hebt.

Bouillon maken:
1. Bak de ui op matig vuur gedurende 1,5 minuut.
2. Voeg de wortel en prei toe en bak weer 1,5 minuut.
3. Voeg de wijn toe, de laurier en de tijm, breng aan de kook en laat 3 minuten koken op matig vuur.

Mosselen koken:
1. Zet het vuur hoog, doe de mosselen erin, doe er zout en peper over, doe het deksel op de pan en breng aan de kook.
2. Laat vervolgens 5-8 minuten koken met gesloten deksel. Schud af en toe de mosselen om zodat ze allemaal gelijkmatig verhit worden. Als je met een wok werkt kan je de mosselen met een spatel omdraaien.
3. Aan het eind van de kooktijd roer je de selderie en peterselie door de mosselen en dient ze direct op.

Hoe zie je dat ze gaar zijn? Ik ga als volgt te werk. Als de mosselen open gaan is dat een teken dat ze bijna gaar zijn. Ik dien ze dan nog niet direct op omdat ik ze dan nog te week van consistentie vind. Nadat ze open staan laat ik ze nog 2-3 minuten doorkoken. Dan wordt de consistentie steviger maar zijn ze nog steeds sappig. Dit is het perfecte moment. Als je nog langer doorkookt worden ze droog en krimpen ze.

Mosselen zijn lekker met patat en koude sausjes, zoals knoflooksaus of mosterdsaus.

Toelichting bij de video

In het eerste deel van de video legt collega Appie uit hoe je mosselen op Zeeuwse wijze kookt.
Twee punten van waarschuwing:
1. Collega Appie wast de mosselen maar 1 keer. Dat vind ik te weinig: 3 keer is wat mij betreft het minimum, ook bij voorverpakte mosselen.
2. De bouillongroenten worden door collega Appie niet voorgekookt. Ik doe dat wel een paar minuten, maar dat is niet strikt noodzakelijk.



Leuke Dorus




 

Meer kooklessen



Cursus groenten bereiden - Dorus Academie - Koken met DorusCursus Kip bereiden - Dorus Academie - Koken met Dorus



Cursus vis en schaaldieren bereiden - Dorus Academie - Koken met DorusBasis recepten van de Dorus Academie - Koken met Dorus



Koken kunst en cultuur van de Dorus Academie - Koken met Dorus


Interessante recepten voor jou?


Vis en garnalen recepten van Koken met Dorus