Kip in de oven grillenBron video: www.youtube.com/user/kokenmetdorus

Als je geen videobeeld ziet, klik dan op deze link om de video te spelen.

Inhoud van de les

Hoe zorg je ervoor dat een in de oven gegrilde kip mals wordt? Door haar van tevoren te pekelen.
Deze en andere tips leer je in de kookles kip grillen in de oven van de Dorus Academie.
Deze les is bedoeld voor het klaarmaken van kip met botten, zoals halve kip, kipkarbonades, kippenpoten of drumsticks. Voor het bakken van kipfilet volg je een andere les, namelijk kipfilet bakken.

Benodigdheden

Oven met spit of grilrooster.

Kip: halve kip, kipkarbonades, kippenpoten of drumsticks.

Kruiden: paprikapoeder en chilipoeder of een lekkere kipmarinade.

Pekel: voor 1 liter pekel gebruik je 1 liter water, 2 eetlepels zout en 1 eetlepel suiker. 
Met 1 liter pekel kan je ongeveer 800 gram kip pekelen (dus voor 1,5 kg. kip gebruik je 2 liter pekel).


Kip in de oven grillen - kookles van de Dorus Academie - Koken met Dorus

Instructie

Maak eerst de pekel. Hierin wordt de kip van tevoren gemarineerd zodat deze extra mals wordt. Je brengt eerst een kwart volume van het water aan de kook en lost hierin het zout en de suiker op. Leng de pekeloplossing aan met koud water totdat je het beoogde volume hebt. Laat de pekel eerst afkoelen, leg de stukken er in en laat ze minimaal 1 nacht marineren (12-24 uur) in de koelkast. 

Als je de kip ook nog in een marinade met specerijen en kruiden wilt leggen, dan haal je de kip 2 uur voordat je ze gaat bereiden uit de pekel, spoelt haar af en legt ze in de kipmarinade van je eigen keuze. Je haalt de kip voordat je ze gaat bakken uit de marinade.

Als je de kip niet in een speciale kipmarinade legt (dus alleen pekelt), dan kruid je haar met paprikapoeder en chilipoeder of met kruiden van eigen keuze.

Verwarm de oven voor tot 200 graden. Rijg de kip aan het spit of leg haar op het grilrooster. Bak de kip gaar in de oven. Als de kip op een grilrooster ligt dan draai je haar halverwege de baktijd om.

Ga uit van de volgende baktijden:

Kipsoort Baktijd
Kippenpoot, kipkarbonade, drumstick 45 minuten
Halve kip 45 minuten
Hele kip, 1000 gram 60 minuten
Hele kip, 1500 gram 90 minuten

Toelichting bij de video

De video (IN DE MAAK] is speciaal voor deze les gemaakt. We demonstreren hierin dat je de kip zowel aan het spit kunt grillen, als op het grilrooster. Leuke Dorus
 


Meer kooklessen


Cursus groenten bereiden - Dorus Academie - Koken met DorusCursus Kip bereiden - Dorus Academie - Koken met DorusCursus vis en schaaldieren bereiden - Dorus Academie - Koken met DorusBasis recepten van de Dorus Academie - Koken met DorusKoken kunst en cultuur van de Dorus Academie - Koken met Dorus