Wortel julienne snijden




Bron video: www.youtube.com/user/allerhande, het kookkanaal van collega Appie.
Deze video is goedgekeurd door Dorus.

Als je geen videobeeld ziet, klik dan op deze link om de video te spelen.

Inhoud van de les

Julienne is een Franse keukenterm voor het fijn snijden van groenten, in de vorm van luciferhoutjes. De techniek wordt meestal gebruikt bij knolgewassen zoals wortelen.

Benodigdheden

Wortel
Keukenmes, of eventueel juliennesnijder
Snijplank


Wortel Julienne snijden - kookles van de Dorus Academie - Koken met Dorus
 

Instructie

1. Snijd de wortel eerst op de lengte waarop je de reepjes wilt hebben door de kop en staart er af te snijden.
2. Snijd de ingekorte wortel in de vorm van een rechthoekige staaf.
3. Snijd de staaf in de lengte tot plakken.
4. Snijd de plakken in de lengte tot "luciferhoutjes".
Klaar!

Juliennesnijder - Koken met DorusAls alternatief kun je een julienne-snijder gebruiken. Dit is een soort kaasschaaf waarmee je reepjes trekt in plaats van plakken.





 
 

Toelichting bij de video

Collega Appie demonstreert in de video de techniek met het mes. Hij voert de techniek aan het eind van het filmpje wel wat slordig uit. Ik verwacht van onze leerlingen een nettere uitvoering!




Leuke Dorus
 
 



Meer kooklessen


Cursus groenten bereiden - Dorus Academie - Koken met DorusCursus Kip bereiden - Dorus Academie - Koken met Dorus



Cursus vis en schaaldieren bereiden - Dorus Academie - Koken met DorusBasis recepten van de Dorus Academie - Koken met Dorus



Koken kunst en cultuur van de Dorus Academie - Koken met Dorus