Groenten roosteren in de oven



Bron video: www.youtube.com/user/kokenmetdorus

Als je geen videobeeld ziet, klik dan op deze link om de video te spelen.

Inhoud van de les

In deze kookles leer je groenten in de oven roosteren zoals aardappelen, knolgroenten (o.a. bieten, pastinaak, zoete aardappel), pompoen en knoflook.

Benodigdheden

Oven
Bakblik
Bakpapier
Olijfolie (2 eetlepels per persoon)
Peper
Zout

Zie de tabel hieronder: knolgroenten of pompoen. Reken voor aardappelen ongeveer 350 gram per persoon, voor alle overige groenten 200 gram per persoon (voor alle groenten tezamen).


Groenten roosteren - kookles van de Dorus Academie - Koken met Dorus

Instructie

Bereid de groenten als volgt voor:
 

aardappelen schillen en in achten snijden tot dikke patatten
bieten (rauw) schillen en halveren
knoflook in de schil laten. Alleen de puntjes eraf snijden (tegenover de wortelzijde)
pastinaak schillen en in de lengte halveren
pompoen ontpitten en in dunne plakken snijden dwars op de schil (0,5 cm dik). Je hoeft de schil niet te verwijderen.
wortelen schrappen en in de lengte halveren
zoete_aardappelen schillen en halveren


1. Verwarm de oven voor tot 220 graden.
2. Bedek een bakblik met een vel bakpapier.
3. Bereid de groenten voor zoals hierboven aangegeven.
4. Spreid de groenten uit over het bakblik. Besprenkel ze met olijfolie en bestrooi ze met peper en zout (aardappelen alleen met zout)
5. Zet het bakblik in de oven en laat de groenten garen in 35-40 minuten.
6. Aan het eind controleer je de gaarheid door de groenten in te prikken met een vork. De aardappelen moeten aan de buitenkant een goudbruine kleur hebben zoals bij gebakken aardappelen. Haal ze uit de oven.

Besprenkel de groenten (niet de aardappelen!) voor het serveren met een dressing.

Toelichting bij de video

De video is eerder ontwikkeld voor het recept geroosterde aardappels en bietjes in de oven.



Leuke Dorus
 




Meer kooklessen



Cursus groenten bereiden - Dorus Academie - Koken met DorusCursus Kip bereiden - Dorus Academie - Koken met Dorus



Cursus vis en schaaldieren bereiden - Dorus Academie - Koken met DorusBasis recepten van de Dorus Academie - Koken met Dorus



Koken kunst en cultuur van de Dorus Academie - Koken met Dorus