Groentebouillon maken






Bron video: www.youtube.com/user/c1000supermarkten, het kookkanaal van collega C. Duizend.
Deze video is goedgekeurd door Dorus.

Als je geen videobeeld ziet, klik dan op deze link om de video te spelen.

Inhoud van de les

Zelf bouillon maken is helemaal niet moeilijk en geeft je soep extra veel smaak. In deze les leer je hoe je een vegetarische groentebouillon maakt. Vleesbouillons kan je op dezelfde manier maken maar moet je langer laten trekken (minstens 2 uur). 

Benodigdheden

Ingredienten van de bouillon:
1,5 liter water
1 prei
1 winterwortel
1 ui
200 gram knolselderie, pastinaak, knolraap of raapjes
1/2 bos peterselie (de helft van een supermarktverpakking)
1/2 bos selderie (de helft van een supermarktverpakking)
1 grote of 2 kleine laurierblaadjes
1 theelepel tijm
(eventueel) stukje foelie

Peper en zout.

Verder:
- kookpan
- keukenmes
- snijplank
- vergiet of bolzeef

Groentebouillon maken - kookles van de Dorus Academie - Koken met Dorus

Instructie

Maak de groenten schoon en snijd ze in grove stukken. Van de prei mag je ook het donkergroene blad gebruiken. Als je een licht gekleurde bouillon wilt, moet je de uien ontvellen. Voor een donkere kleur laat je het vel zitten.

Breng het water met de ingredienten aan de kook en zet daarna het vuur laag. Laat met gesloten deksel minimaal een uur pruttelen. Breng op smaak met peper en zout. Als de bouillon klaar is, zeef je haar in een vergiet.

Als je de bouillon nog wat meer smaak wil geven, volgen hier nog een paar trucks:
1. Braad de groenten eerst aan gedurende 15 minuten in een bakpan
2. Meng de groenten met een paar eetlepels olie en rooster ze eerst in een hete oven (225 graden) gedurende 20 minuten
3. Voeg ongeveer 10 gran gedroogde porcini toe aan de bouillon (dit zijn gedroogde paddestoelen)
4. Voeg 1 of 2 bouillontabletten toe van een goed merk (ja, de meester smokkelt ook wel eens)

Toelichting bij de video

Duidelijke instructie van collega C. Duizend. Ik ben echter zelf geen fan van het gebruik van rozemarijn in bouillon omdat het de smaak snel overheerst.


Leuke Dorus


  

 


 

Meer kooklessen



Cursus groenten bereiden - Dorus Academie - Koken met DorusCursus Kip bereiden - Dorus Academie - Koken met Dorus



Cursus vis en schaaldieren bereiden - Dorus Academie - Koken met DorusBasis recepten van de Dorus Academie - Koken met Dorus



Koken kunst en cultuur van de Dorus Academie - Koken met Dorus