Groenten roerbakken in Aziatische stijl

 

 



Bron video: www.youtube.com/user/kokenmetdorus

Als je geen videobeeld ziet, klik dan op deze link om de video te spelen.

Inhoud van de les

In deze les leer je groenten roerbakken in Aziatische stijl. Roerbakken of wokken is een fantastische techniek waarmee je groenten op een smakelijke manier kan klaar maken met behoud van de voedingswaarde. Het is ook een ideale manier om restjes groenten weg te werken.

Benodigdheden

Reken per persoon:
1/4 ui
2 tenen knoflook
1/2 spaanse peper
200 gram groenten (zie de tabel met de garingstijden)

We raden je af om pakken met voorgesneden wokgroenten te gebruiken, omdat hierin groenten met verschillende garinsgtijden bij elkaar zijn gegooid.

Verder heb je nodig:
Roerbaksaus
een wokpan of koekepan met deksel
een spatel om mee te roeren (gebruik kunststof of hout om de pan niet te beschadigen)
een snijplank en een keukenmes
olie om mee te bakken (arachide-olie of olijfolie)


Groenten roerbakken in Aziatische stijl - kookles van de Dorus Academie - Koken met Dorus

Instructie

Het is de bedoeling bij roerbakken of wokken dat je op hoog vuur bakt zodat de groenten snel garen.
De groenten worden om dezelfde reden dun of fijn gesneden, dus: uien worden gesnipperd, wortels worden in dunne plakjes gesneden of julienne (formaat luciferhoutjes), broccoli wordt in kleine roosjes verdeeld, etc.
Je moet de groenten regelmatig roeren om aanbakken te voorkomen (vandaar de naam roerbakken). Als het mengsel tijdens het bakken te droog wordt kan je een paar eetlepels water toevoegen.

Je volgt telkens de onderstaande stappen:
1. Doe de olie in een wokpan of koekepan en draai het vuur hoog.
2. Bak eerst de ui gedurende 1 minuut.
3. Voeg peper en knoflook toe en bak 1 minuut. 
Als je recept fijngesneden gember bevat dan wordt die in deze stap toegevoegd.
4. Voeg de roerbaksaus toe.
5. Voeg de groenten toe, doe een deksel op de pan en bak tot ze beetgaar zijn (bijna knapperig)
Als je groenten met verschillende garingstijden bereidt, herhaal dan telkens stap 5 voor elke groente die je toevoegt. Ga uit van de garingstijden in de onderstaande tabel.
6. Als laatste stap voeg je voorgekookte groenten toe (als je deze gebruikt). Deze hoeven alleen te worden opgewarmd.

Het is niet strikt noodzakelijk om met de deksel op de pan te bakken. Zonder deksel duurt het iets langer en verliest het bakmengsel sneller haar vocht.

Garingstijden

Tijd Groenten
5-6 minuten Broccoli, bloemkool, bleekselderij, asperges (aspergepunten 1 minuut korter)
3-4 minuten Paprika, witte kool, spitskool, wortel, peultjes, knolgewassen (bijvoorbeeld pastinaak of raapjes), enkel gedopte tuinbonen
1-2 minuten Paksoi, chinese kool, spinazie, dubbel gedopte tuinbonen
(n.v.t.) Voorkoken Sperziebonen, snijbonen, evt. broccoli of bloemkool

Toelichting bij de video

De video waarin de techniek wordt gedemonstreerd is oorspronkelijk gemaakt voor het recept Thaise geroerbakte groenten. Andere demonstraties van roerbakgerechten vind je in de video-recepten Tahoe met groenten en Chinese zwarte bonensaus, Wilde spinazie met Thaise vissaus en Thaise geroerbakte tuinbonen.




Leuke Dorus

 
 

 


 

Meer kooklessen



Cursus groenten bereiden - Dorus Academie - Koken met DorusCursus Kip bereiden - Dorus Academie - Koken met Dorus



Cursus vis en schaaldieren bereiden - Dorus Academie - Koken met DorusBasis recepten van de Dorus Academie - Koken met Dorus



Koken kunst en cultuur van de Dorus Academie - Koken met Dorus